Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία επίτευξης κύησης μετά από 12 μήνες συνεχών επαφών χωρίς προφύλαξη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορά 1 στα 6 ζευγάρια ενώ στην Αυστραλία 1 στα 10 . Οι αιτίες είναι στο 37% η ανδρική υπογονιμότητα , στο 32% ανεξήγητης αιτιολογίας, στο 13% οι διαταραχές ωορρηξίας στο 12% ο σαλπιγγικός παράγοντας και στο 6% η ενδομητρίωση. Οι τρόποι αντιμετώπισης των παραπάνω είναι η πρόκληση ωορρηξίας, η εξωσωματική γονιμοποίηση  (IVF/ICSI) και η ενδομήτρια σπερματέγχυση (ΕΣ). Με την αύξηση  αποδοχής από τα ζευγάρια των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η ενδομήτρια σπερματέγχυση κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος αφενός λόγω του χαμηλού κόστους και της απλής διαδικασίας και αφετέρου λόγω της ικανοποιητικής αποτελεσματικότητας σε διάφορες αιτίες υπογονιμότητας. Με τον όρο ενδομήτρια σπερματέγχυση εννοούμε την τοποθέτηση του επεξεργασμένου σπέρματος στην ενδομήτρια κοιλότητα σε χρόνο κοντά στην ωορρηξία η οποία μπορεί να αφορά φυσικό κύκλο ή μετά από πρόκληση της με φάρμακα. Η φαρμακευτική πρόκληση (κιτρική κλομιφάινη, λετροζόλη, γοναδοτροπίνες) προτιμάτε έναντι του φυσικού κύκλου καθώς αυξάνει τον αριθμό των ωοθυλακίων που παράγονται, κάνει πιο συγκεκριμένο τον  χρόνο της ωορρηξίας  και βελτιώνει την δεκτικότητα του ενδομητρίου στο κύημα.

Οι ενδείξεις της Ενδομήτριας σπερματέγχυσης είναι :

  • Ανεξήγητη υπογονιμότητα
  • Τραχηλικός παράγοντας
  • Ήπια –μέτρια ανδρικής αιτιολογίας υπογονιμότητας (αριθ. Σπερματοζωαρίων >5 εκ/ml)
  • Αδυναμία επίτευξης κύησης με φυσικό τρόπο λόγω ψυχοσεξουαλικών και οργανικών αιτιών
  • Δωρεά σπέρματος σε ομοσεξουαλικά ή ετεροσεξουαλικά ζευγάρια
  • Ιογενείς λοιμώξεις όπως το το AIDS
  • Γυναίκες χωρίς σύντροφο που επιθυμούν κύηση.

Τα ποσοστά των τοκετών ανά κύκλο με ΕΣ είναι 12% σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016 ενώ τα αντίστοιχα για το την εξωσωματική γονιμοποίηση για το 2011 ήταν 21,7% σε IVF και 19,9% σε ICSI . Μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας είχαν γυναίκες <35 ετών (14%) έναντι  35-37 ετών (12%) ενώ τα ποσοστά πολλαπλών κυήσεων ήταν 8%.

Είναι γνωστό ότι στις ελεύθερες επαφές του ζευγαριού μόνο το 0,1% των σπερματοζωαρίων που υπάρχουν στον κόλπο μετά την  επαφή τελικά θα βρεθούν στον τράχηλο της γυναίκας 1 ώρα μετά την επαφή ενώ τελικά μόνο 1 κάθε 14 εκ κινητών σπερματοζωαρίων που υπάρχουν στον κόλπο φθάνουν στην σάλπιγγα για να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Αυτά τα προβλήματα λύνονται με την ΕΣ καθώς αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που φθάνουν στο σημείο της γονιμοποίησης ακόμη και εάν υπάρχουν προβλήματα στην τραχηλική βλέννα που την καθιστούν δύσκολα βατή . Επιπλέον η αυξημένη χρήση της ΕΣ στην ιδιοπαθή και στην ανδρικής αιτιολογίας υπογονιμότητα οφείλεται στην εφαρμογή τεχνικών επεξεργασίας για την προετοιμασία των πλυμένων σπερματοζωαρίων όπως γίνεται  και στις μεθόδους IVF. Πιο συγκεκριμένα το προστατικό υγρό που χρησιμοποιείται ως μέσο μεταφοράς των σπερματοζωαρίων στην φυσιολογική σύλληψη περιέχει προσταγλανδίνες, ιόντα , αντιοξειδωτικές ουσίες , επιθηλιακά , προστατικά κύτταρα ,λευκοκύτταρα όπως και παράγοντες ενεργοποίησης των σπερματοζωαρίων Κατά τη φυσιολογική σύλληψη, τα σπερματοζωάρια διαχωρίζονται από το σπερματικό πλάσμα και αποκτούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κατά τη διέλευσή τους από τον τράχηλο της μήτρας(Διαδικασία ενεργοποίησης). Στο εργαστήριο, μια ειδική επεξεργασία επιτρέπει να μιμηθούμε αυτό το φυσιολογικό στάδιο. Η επεξεργασία συνίσταται σε μια σειρά φυγοκεντρήσεων, κατά τις οποίες τα σπερματοζωάρια υποχρεώνονται να διασχίσουν πολλαπλές στοιβάδες κολλοειδούς διαλύματος αύξουσας πυκνότητας, σε ειδικά σωληνάρια. Ονομάζεται Density Gradient, αν και το συγκεκριμένο κολλοειδές (Density Gradient) χρησιμοποιείται μόνον για διαγνωστικούς σκοπούς (στην κλινική εφαρμογή χρησιμοποιούνται παρόμοια προϊόντα, εγκεκριμένα για κλινική χρήση, όπως π.χ. το pure sperm).

Το σπερματικό πλάσμα, τα λευκά αιμοσφαίρια, καθώς και τα περισσότερα είδη βακτηρίων και μυκήτων κατακρατούνται στις ενδιάμεσες στοιβάδες του κολλοειδούς μαζί με τα ακίνητα σπερματοζωάρια. Τα κινητά σπερματοζωάρια καταλήγουν στον πυθμένα του σωληναρίου και έτσι απομονώνονται. Αφού αφαιρεθούν όλες οι άλλες στοιβάδες, ακολουθούν εκπλύσεις των κεκαθαρμένων σπερματοζωαρίων, ώστε να απομακρυνθεί το κολλοειδές. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 60 λεπτά και εφαρμόζεται διαγνωστικά, ή απαραιτήτως πριν την ενδομήτρια σπερματέγχυση ή την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων προσδιορίζονται πριν και μετά την ενεργοποίηση. Κατά κανόνα ο αριθμός μειώνεται, αλλά η κινητικότητα και το ποσοστό μορφολογικώς φυσιολογικών σπερματοζωαρίων βελτιώνονται με την επεξεργασία αυτή.

Η ΕΣ θα πρέπει να πραγματοποιείται 24-40 ώρες μετά την χορήγηση της ανασυνδυασμένης γοναδοτροπίνης (HCG)/αγωνιστή  GnRh που γίνεται με την σειρά της όταν ένα ωοθυλάκιο είναι μεγαλύτερο από 18 χιλ. Ακολούθως  η γυναίκα μετά την εφαρμογή της μεθόδου πρέπει να μένει ξαπλωμένη για 10-15 λεπτά και σε 14 ημέρες αναμένει επίτευξη κύηση ή όχι. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής συστήνουν τουλάχιστον 3 συνεχόμενες ΕΣ και εάν αυτές αποβούν χωρίς θετικό αποτέλεσμα τότε το ζευγάρι θα πρέπει να προχωρήσει σε IVF/ICSI.

Για επείγοντα καλέστε στο     6944 66 85 70