Πρόωρος τοκετός

Πρόωρος τοκετός

Prooros toketos

 

Τι είναι ο πρόωρος τοκετός;

Ο τοκετός ξεκινά όταν οι τακτικές συσπάσεις οδηγήσουν σε άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας (διαστολή). Αυτό κανονικά συμβαίνει μεταξύ της 37ης και της 42ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Εάν συμβεί πριν από τις 37 εβδομάδες, είναι γνωστό ως πρόωρος τοκετός. Η συχνότητά του είναι: 8 σε 100 βρέφη. Πολύ πρόωρος τοκετός είναι αυτός που συμβαίνει μεταξύ 22-28 εβδομάδων κύησης και η συχνότητά του αφορά 1 στα 100 μωρά. Περίπου το ένα τέταρτο των βρεφών που γεννιούνται πρόωρα οφείλεται σε απόφαση της ομάδας γιατρών (ιατρογενής) που τα παρακολουθούν, γιατί υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την υγεία της μητέρας και/ή του μωρού. Αυτό γίνεται είτε με πρόκληση τοκετού, είτε με την καισαρική τομή. Ωστόσο, τα περισσότερα μωρά γεννιούνται πρόωρα γιατί ο τοκετός ξεκινά νωρίτερα από ότι θα έπρεπε.

Τι θα μπορούσε να σημαίνει η πρόωρη γέννηση του μωρού μου;

Έχοντας ένα μωρό που έχει γεννηθεί πρόωρα μπορεί να είναι ανησυχητικό και οδυνηρό για τους γονείς. Ο γιατρός σας ή/και μαία θα είναι σε θέση να σας μιλήσουν γι’ αυτό και να σας δώσουν πληροφορίες που μπορεί να βρείτε χρήσιμες. Τα πρόωρα μωρά έχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, ιδίως με την αναπνοή, τη σίτιση και τις λοιμώξεις. Όσο νωρίτερα γεννηθεί ένα μωρό, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει αυτά τα προβλήματα και να χρειαστεί να νοσηλευτεί μετά τη γέννηση σε μονάδα νεογνών. Ωστόσο, πάνω από οκτώ στα δέκα μωρά που γεννιούνται πρόωρα μετά από τις 28 εβδομάδες επιβιώνουν και μόνο ένας μικρός αριθμός θα έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες αναπηρίες. Αν γεννήσετε πριν από τις 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, είναι, δυστυχώς, πολύ λιγότερο πιθανό ότι το μωρό σας θα επιβιώσει. Τα μωρά που επιβιώνουν μετά από μια τέτοια πρόωρη γέννηση έχουν συχνά, σοβαρά προβλήματα υγείας.

Θα πρέπει να υποστηρίζονται οι γυναίκες που είχαν πρόωρο τοκετό, ώστε να περάσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν με το μωρό τους. Το μητρικό γάλα είναι πολύ σημαντικό για τα πρόωρα μωρά: οι γιατροί και οι νοσοκόμες θα σας μιλήσουν για αυτό και θα σας παράσχουν την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Πρόωρος τοκετός

Πρόωρος τοκετός

Τι προκαλεί πρόωρο τοκετό;

Για τις περισσότερες γυναίκες, η αιτία του πρόωρου τοκετού δεν βρέθηκε. Πιστεύεται ότι ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να επιφέρει μία αλλαγή στον τράχηλο και προκαλεί τον τοκετό να ξεκινήσει. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο. Αυτοί είναι εάν:

• σπάσουν τα νερά σας νωρίς
• είχατε ένα πρόωρο τοκετό ή τα νερά σας έσπασαν πριν από τις 37 εβδομάδες, σε μια προηγούμενη εγκυμοσύνη
• είχατε μια προηγούμενη αποβολή αργά (μετά από 14 εβδομάδες κύησης)
• είχατε κολπική αιμορραγία μετά από 14 εβδομάδες σε αυτήν την εγκυμοσύνη
• έχετε μια ανωμαλία στο σχήμα της μήτρας σας
• έχετε δίδυμα ή τρίδυμα
• έχετε πλεονάζον υγρό γύρω από το μωρό σας (πολυάμνιο)
• έχετε κοντό τράχηλο της μήτρας
• είστε καπνίστρια
• είχατε διαταραχές γονιμότητας

  • Μπορεί να εκτιμηθεί ο κίνδυνος αυτόματου πρόωρου τοκετού πριν από τις 34 εβδομάδες κύησης;

    Ο κίνδυνος αυτόματου πρόωρου τοκετού αυξάνεται με την ηλικία της μητέρας και ελαττώνεται με το ύψος της, ενώ είναι αυξημένο σε γυναίκες που ζουν στην Ν. Ασία και στην Αφρική που είναι καπνίστριες και συνέλαβαν με φαρμακευτική αγωγή. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω ο κίνδυνος αυξάνεται σε γυναίκες με ιστορικό αυτόματου προώρου τοκετού και ελαττώνεται σε αυτές που είχαν στο παρελθόν τελειόμηνες κυήσεις. Για να υπολογίσετε τον προσωπικό σας κίνδυνο κάντε click εδώ.

  • Τι θα συμβεί αν καταλάβω ότι ο τοκετός μπορεί να αρχίζει νωρίς;

    Εάν έχετε τακτικά, επώδυνη σύσπαση ή νομίζετε ότι έσπασαν τα νερά σας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το μαιευτήριό σας αμέσως. Είναι πιθανό να σας ζητηθεί να έρθετε στο ιατρείο ή στο μαιευτήριο. Ο γιατρός ή η μαία σας θα σας ρωτήσει αν είχατε πρόωρο τοκετό σε προηγούμενη εγκυμοσύνη. Επίσης, θα σας ζητηθούν πληροφορίες για τη γενική υγεία σας, αν είχατε κάποιο κοιλιακό άλγος, σύσπαση ή αιμορραγία, και αν νομίζετε ότι έσπασαν τα νερά σας.

    Θα έχετε ένα check-up που μπορεί να περιλαμβάνει:

    • μια γενική εξέταση και έλεγχο της θερμοκρασίας, των παλμών και της αρτηριακής πίεσης
    • εξέταση της κοιλιάς
    • έλεγχο των παλμών της καρδιάς του μωρού σας
    • λήψη αίματος για να ελεγχθείτε για σημεία λοίμωξης
    • δείγμα ούρων για έλεγχο

    Μπορεί επίσης, να υποβληθείτε σε ένα υπερηχογράφημα για να ελεγχθεί η ανάπτυξη του μωρού σας και η θέση του στη μήτρα.
    Η έναρξη του τοκετού διαγιγνώσκεται από κολπική εξέταση: Ο γιατρός ή η μαία σας θα χρησιμοποιήσουν ένα κολποσκόπιο (ένα όργανο που χρησιμοποιείται για το διαχωρισμό των τοιχωμάτων του κόλπου), για να δουν αν ο τράχηλος αλλάζει στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την έναρξη του τοκετού ή έχει ήδη ανοίξει.
    Ο γιατρός ή η μαία σας θα είναι επίσης, σε θέση να δουν αν υπάρχει διαρροή υγρών, η οποία μπορεί να υποδεικνύει ότι έχουν σπάσει τα νερά σας. Μερικές φορές τα νερά σπάνε πριν από τις 37 εβδομάδες, αλλά δεν ξεκινά ο τοκετός.
    Ένα κολπικό δείγμα μπορεί να ληφθεί για να ελεγχθεί για φλεγμονή.
    Επίσης, όπου υπάρχει η δυνατότητα μπορεί να ληφθεί από την κορυφή του κόλπου, αν είστε μεταξύ 24ης και 34ης εβδομάδας της κύησης, δείγμα για τον έλεγχο της εμβρυϊκής ινωδεκτίνης. Η δοκιμή αυτή βοηθά να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσετε σε τοκετό σύντομα ή όχι:
    Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν υποψίες ότι έχουν πρόωρο τοκετό έχουν αρνητική ινωδεκτίνη. Αυτό είναι πολύ καθησυχαστικό, διότι λιγότερες από 1 στις 100 γυναίκες με αρνητικό τεστ θα προχωρήσουν σε τοκετό μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.
    Μια θετική δοκιμασία αντίθετα, σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα τοκετού σε μία στις πέντε γυναίκες εντός 10 ημερών.

  • Τι θα συμβεί αν δεν είμαι σε πρόωρο τοκετό;

    Εάν η έναρξη του τοκετού δεν έχει επιβεβαιωθεί ή αν έχετε αρνητική ινωδεκτίνη και είστε καλά, μπορείτε να πάτε στο σπίτι, καθώς δεν υπάρχουν ανησυχίες για εσάς και το μωρό σας.

  • Τι θα συμβεί αν είμαι σε πρόωρο τοκετό;

    Εάν υπάρχει υποψία έναρξης τοκετού, θα πρέπει να κάνετε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Μπορεί να χρειαστείτε από δύο έως τέσσερις κορτικοστεροειδείς ενέσεις συνήθως σε μία περίοδο 24-48 ωρών για να βοηθηθείτε με την ανάπτυξη του μωρού σας και να μειώσετε την πιθανότητα των προβλημάτων που προκαλούνται εάν γεννηθεί πρόωρα (εκτός αν έχετε ήδη λάβει στεροειδή σε αυτήν την εγκυμοσύνη).

    • Αντιβιοτικά εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν σπάσει τα νερά σας για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης
    • Φαρμακευτική αγωγή (δισκία ή μέσω στάγδην χορήγησης) για να γίνει αναστολή του τοκετού, αν τα νερά σας δεν έχουν σπάσει και δεν υπάρχει καμία ανησυχία σχετικά με εσάς ή το μωρό σας. Αυτό συνιστάται να γίνεται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:
      • ενώ λαμβάνετε τις δόσεις των κορτικοστεροειδών
      • αν χρειαστείτε να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο, όπου υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, τα οποία θα μπορούσαν να είναι κάποια απόσταση μακριά. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εάν είστε λιγότερο από 32 εβδομάδες έγκυος.

    Αυτά τα φάρμακα δεν συνιστώνται συνήθως για τις γυναίκες που έχουν δίδυμα ή τρίδυμα, διότι δεν είναι σαφές ότι βοηθούν σε αυτή την κατάσταση.

    • θεραπεία με θειικό μαγνήσιο, μέσω ενδοφλέβιου ορού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, αν είστε κάτω των 30 εβδομάδων έγκυος και αναμένεται να γεννήσετε μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Αυτή η θεραπεία μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών για το μωρό σας, ιδιαίτερα της εγκεφαλικής παράλυσης. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μικρές παρενέργειες όπως εξάψεις και ναυτία.
  • Μπορεί να προληφθεί ο πρόωρος τοκετός;

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα αν είχατε γεννήσει πρόωρα ή είχατε μια αποβολή δευτέρου τριμήνου στο παρελθόν, μπορεί να χρειαστείτε επανειλημμένα υπερηχογραφήματα για να μετρηθεί το μήκος του τραχήλου της μήτρας σας ή μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ένα ράμμα στον τράχηλο (περίδεση) για να αποτραπεί στο μέλλον άνοιγμά του, εάν αυτός είναι κοντός. Επίσης, πολύ χρήσιμη έχει αποδειχθεί η φαρμακευτική αγωγή με προγεστερόνη.

    prooros-toketos-3

  • Τι θα γίνει με μια μελλοντική εγκυμοσύνη;

    Έχοντας γεννήσει το μωρό σας νωρίς, σημαίνει ότι είστε σε αυξημένο κίνδυνο να έχετε ένα πρόωρο τοκετό σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Ωστόσο, είναι ακόμα πιθανό να γεννήσετε ένα μωρό μετά από τις 37 εβδομάδες την επόμενη φορά. Αυτό απαιτεί να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την αντιμετώπιση της αιτίας, εάν αυτή έχει διαγνωσθεί.

    prooros-toketos-4