Προεκλαμψία

Προεκλαμψία

proeklampsia

 

Τι είναι η προεκλαμψία;

Η προεκλαμψία είναι μία κατάσταση που συμβαίνει συνήθως μετά από τις 20 εβδομάδες κύησης.

Είναι ένας συνδυασμός από:

• αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
• πρωτεΐνη στα ούρα σας (πρωτεϊνουρία)

Η ακριβής αιτία της προεκλαμψίας δεν είναι γνωστή. Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα και μπορεί να διαγνωσθεί στο προγεννητικό ραντεβού ρουτίνας όταν μετράται η αρτηριακή πίεση και εξετάζονται τα ούρα σας. Αυτός είναι ο λόγος που σας ζητείται να φέρετε ένα δείγμα ούρων σε ραντεβού σας με το μικροβιολόγο.

Γιατί πρέπει να γνωρίζω εάν έχω προεκλαμψία;

Η προεκλαμψία είναι συχνή, επηρεάζοντας μεταξύ 2-8/100 (3,5%) γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι συνήθως ήπια και έχει πολύ μικρή επίδραση στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν έχετε προεκλαμψία, επειδή, σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων, μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή ασθένεια. Η σοβαρή προεκλαμψία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, τόσο για τη μητέρα όσο και το μωρό. Περίπου μία στις 200 γυναίκες (0,5%) αναπτύσσουν σοβαρή προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα τείνουν να συμβαίνουν αργότερα στην εγκυμοσύνη, αλλά μπορεί επίσης, να εμφανιστούν για πρώτη φορά και μετά τη γέννηση.

Τα συμπτώματα της σοβαρής προεκλαμψίας περιλαμβάνουν:

• σοβαρή κεφαλαλγία που δεν υποχωρεί με απλά παυσίπονα
• προβλήματα με την όραση, όπως θόλωμα στα μάτια
• έντονο πόνο ακριβώς κάτω από τα πλευρά
• καούρα που δεν υποχωρεί με αντιόξινα
• πρήξιμο του προσώπου, των χεριών ή των ποδιών
• δεν αισθάνεστε πολύ καλά

Αυτά τα συμπτώματα είναι σοβαρά και θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνήστε με το μαιευτήριο στο τοπικό νοσοκομείο σας.
Σε σοβαρή προεκλαμψία, άλλα όργανα όπως το ήπαρ ή τα νεφρά, μπορεί μερικές φορές να επηρεαστούν, ενώ μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με την πήξη του αίματος. Η σοβαρή προεκλαμψία μπορεί να προκαλέσει σπασμούς και επιληπτικές κρίσεις, πριν ή αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού. Αυτές οι επιληπτικές κρίσεις ονομάζονται εκλαμπτικοί σπασμοί και συμβαίνουν σε μόνο μια στις 4000 εγκυμοσύνες.

Προεκλαμψία

Sixnotita-episkepsewn

Πώς μπορεί η προεκλαμψία να επηρεάσει το μωρό μου;

Η προεκλαμψία επηρεάζει την ανάπτυξη του πλακούντα, η οποία μπορεί να εμποδίσει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και να οδηγήσει σε υπολειπόμενη ανάπτυξή του. Μπορεί επίσης, να υπάρχει λιγότερο υγρό γύρω από το μωρό σας στη μήτρα (ολιγάμνιο).
Αν ο πλακούντας έχει πληγεί, το μωρό σας μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, το μωρό μπορεί ακόμη να πεθαίνει στη μήτρα. Η παρακολούθηση έχει ως στόχο να αποπερατωθεί η κύηση για τα μωρά που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

 • Ποιος κινδυνεύει να πάθει προεκλαμψία και πως αυτή μπορεί να προληφθεί;

  Η προεκλαμψία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη, αλλά είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν:
  • είχατε την αρτηριακή σας πίεση υψηλή πριν μείνετε έγκυος
  • είχατε την αρτηριακή σας πίεση υψηλή σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
  • έχετε ένα ιατρικό πρόβλημα, όπως προβλήματα στα νεφρά ή διαβήτη ή μία κατάσταση που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.

  Εάν κάποιο από τα παραπάνω ισχύει, θα πρέπει ίσως να λαμβάνετε ασπιρίνη χαμηλής δόσης (150 mg) μία φορά την ημέρα από τις 12 εβδομάδες της κύησης, για να μειώσετε τον κίνδυνο ή ακόμη καλύτερα, να υποβληθείτε σε εξέταση ελέγχου προεκλαμψίας κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος πρώτου τριμήνου για τον έλεγχο χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

  Η σημασία των άλλων παραγόντων είναι λιγότερο σαφής, αλλά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προεκλαμψία, εάν συμβαίνουν περισσότερα από ένα από τα ακόλουθα:

  • αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη
  • είστε ηλικίας 40 ετών και άνω
  • ο χρόνος που μεσολάβησε από την τελευταία εγκυμοσύνη σας είναι άνω των 10 χρόνων
  • είστε πολύ υπέρβαρη – με ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) άνω του 35
  • η μητέρα ή η αδελφή σας είχε προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • πολύδυμη κύηση

  Εάν έχετε περισσότερους από έναν από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, μπορείτε επίσης να λαμβάνετε ασπιρίνη χαμηλής δόσης μία φορά την ημέρα από τις 12 εβδομάδες κύησης.

 • Πώς παρακολουθείται η προεκλαμψία;

  Εάν διαγνωστείτε με προεκλαμψία, θα πρέπει να παρακολουθήστε πιο στενά.
  Ενώ είστε στο νοσοκομείο, η αρτηριακή σας πίεση θα πρέπει να μετράται τακτικά και μπορεί να λάβετε φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει να τη μειώσετε. Στα ούρα σας θα μετράται η ποσότητα της πρωτεΐνης που περιέχουν και θα πρέπει επίσης, να κάνετε εξετάσεις αίματος. Ο καρδιακός ρυθμός του μωρού σας θα πρέπει να παρακολουθείται και θα πρέπει να υποβάλλεστε σε διαδοχικά υπερηχογραφήματα, ώστε να ελέγχεται η ανάπτυξη του εμβρύου.

  Προεκλαψία

 • Τι συμβαίνει μετά;

  Θα συνεχίσετε να παρακολουθείστε στενά για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να συνεχίσετε με ασφάλεια την εγκυμοσύνη σας. Αυτό μπορεί να γίνει στον ιατρό σας ή στα εξωτερικά ιατρεία, αν έχετε ήπια προεκλαμψία. Είναι πιθανόν να αποπερατωθεί η κύηση πρόωρα εάν τον μωρό σας είναι σε κίνδυνο μέσα στην μήτρα, ενώ μπορεί να υποβληθείτε σε καισαρική τομή εάν αυτό είναι μικρό.

 • Τι θα συμβεί εάν αναπτύξετε σοβαρή προεκλαμψία;

  Εάν αναπτύξετε σοβαρή προεκλαμψία, θα πρέπει να αντιμετωπιστείτε από ομάδα ιατρών, ενώ για την αποφυγή σοβαρότερων επιπλοκών μπορεί να χρειαστεί αποπεράτωση της κύησης και γέννηση του μωρού σας. Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από την δική σας συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτό πρέπει να συζητηθεί μαζί σας. Μπορεί να υπάρχει αρκετός χρόνος για την αποπεράτωση του τοκετού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γέννηση θα πρέπει να γίνει με καισαρική τομή. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή (είτε δισκία ή μέσω στάγδην ορού ) για τη μείωση και τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης. Επίσης, θα δοθεί φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη εκλαμπτικών σπασμών, ενώ μπορεί να είναι απαραίτητη η εισαγωγή σε μονάδα αυξημένης φροντίδας ή μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

 • Τι συμβαίνει μετά τη γέννηση;

  Εάν έχετε σοβαρή προεκλαμψία, οι επιπλοκές μπορεί να εξακολουθούν να συμβαίνουν και μέσα στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση και γι΄ αυτό θα πρέπει να παρακολουθείστε στενά. Μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε να λαμβάνετε φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Εάν το μωρό σας έχει γεννηθεί πρόωρα ή είναι μικρότερο από το αναμενόμενο, μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθείται σε μονάδα νεογνών. Μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες. Όταν πάτε σπίτι, θα ενημερωθείτε σχετικά με το πόσο συχνά θα μετράτε την αρτηριακή σας πίεση και για πόσο χρονικό διάστημα θα παίρνετε τα φάρμακά σας. Θα πρέπει να έχετε ακολούθως επαφή με τον παθολόγο σας για 6-8 εβδομάδες μετά τη γέννηση για μια τελική αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος και έλεγχο των ούρων. Αν είχατε σοβαρή προεκλαμψία ή εκλαμψία, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το μαιευτήρα σας για να συζητήσετε την κατάσταση και τι συνέβη. Εάν 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό είστε ακόμα σε φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης, ή εξακολουθεί να υπάρχει πρωτεΐνη στα ούρα σας, μπορεί να παραπεμφθείτε σε ειδικό νεφρολόγο.

 • Θα εμφανίσω προεκλαμψία σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη;

  Συνολικά, μία στις έξι γυναίκες που είχαν προεκλαμψία θα την εμφανίσει και πάλι σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη.
  Από τις γυναίκες που είχαν σοβαρή προεκλαμψία/εκλαμψία η:
  • μία στις δύο γυναίκες θα εμφανίσουν προεκλαμψία σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη εάν το μωρό τους έπρεπε να γεννηθεί πριν από τις 28 εβδομάδες κύησης
  • μία στις τέσσερις γυναίκες θα εμφανίσουν προεκλαμψία σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη εάν το μωρό τους έπρεπε να γεννηθεί πριν τις 34 εβδομάδες της εγκυμοσύνης