Αποβολή 1ου Τριμήνου Κύησης
Αποβολή 1ου Τριμήνου Κύησης
Τι είναι η αποβολή 1ου τριμήνου;
Είναι η αποβολή που συμβαίνει τους 3 πρώτους μήνες της κύησης που συνήθως εμφανίζεται με κάποια μορφή αιμορραγίας, αλλά αρκετές φορές δεν έχει συμπτώματα και η διάγνωση τίθεται στον υπερηχογραφικό έλεγχο ρουτίνας, συνήθως με την απουσία καρδιακών παλμών του εμβρύου (παλίνδρομη κύηση).
Γιατί συμβαίνει;
Τις περισσότερες φορές δεν ανευρίσκεται η αιτία της αποβολής, αλλά στατιστικά πιο συχνή είναι οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου όπου δεν περιέχεται ο σωστός αριθμός χρωμοσωμάτων, οδηγώντας στην εξ΄ αρχής αδυναμία ανάπτυξής τους και κατ’ επέκταση στην αποβολή-παλινδρόμησή τους.
Ποια είναι τα συμπτώματα ;
Δυστυχώς πολλές φορές οι αποβολές γίνονται χωρίς να εμφανιστεί καν καθυστέρηση της επόμενης περιόδου ή ακόμη και με πολύ λίγες ημέρες, οπότε η γυναίκα το εκλαμβάνει ως έμμηνο ρύση, αλλά στην πραγματικότητα είναι αποβολή μιας μη βιώσιμης κύησης (βιοχημική κύηση). Η συχνότητα να βιώσει η γυναίκα μια αποβολή μετά από θετικό τεστ κύησης είναι 1 στις 5 και ο κίνδυνος αυξάνει με:
• την αύξηση της ηλικίας. Στην ηλικία των 30 η πιθανότητα είναι 20% ενώ σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 είναι 50%
• την παρουσία παθολογικών προβλημάτων όπως ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία ή η μεγάλη ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ, διάφοροι μικροβιακοί παράγοντες, τέλος τα θρομβωτικά αίτια
Από την άλλη, δεν έχουν ενοχοποιηθεί για αποβολές το στρες και οι σεξουαλικές επαφές κατά την αρχόμενη κύηση.
-
Τι πρέπει να κάνω εάν έχω αιμορραγία/πόνο τους 3 πρώτους μήνες της κύησης;
Τόσο η αιμορραγία όσο και οι πόνοι στην κοιλιά με τη μορφή κραμπών κατά τα πρώτα στάδια της κύησης είναι συχνά και δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχει επέλθει η αποβολή του κυήματος, ωστόσο αποτελούν τα κλασικά συμπτώματα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού σας.
-
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται συνήθως με το υπερηχογράφημα είτε διακολπικά, (προτιμάται) είτε διακοιλιακά. Κανένας από τους δυο τρόπους δεν αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο αποβολής.
Επιπλέον, μπορεί να ζητηθούν αιματολογικά τεστ όπως η βhCG. Σίγουρα θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε γυναικολογική εξέταση.
Μερικές φορές η διάγνωση δεν είναι βέβαιη και ίσως απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για να επιβεβαιωθεί με επόμενο υπερηχογράφημα.
-
Ποιες είναι οι επιλογές μετά από μια αποβολή;
Εάν ο υπερηχογραφικός έλεγχος δείξει ότι δεν έχουν απομείνει στοιχεία κύησης μέσα στην μήτρα, τότε η αποβολή ονομάζεται τελεία και δεν είναι απαραίτητο να γίνει κάτι επιπλέον. Εάν αντίθετα επιβεβαιωθεί η παρουσία υπολειμμάτων της κύησης, τότε οι επιλογές είναι, είτε η αναμονή ώστε η φύση να προκαλέσει την τελεία αποβολή των υπολειμμάτων, ή να κάνετε φαρμακευτική ή χειρουργική απόξεση.
-
Άσε τη φύση να κάνει τη δουλειά της (συντηρητική αντιμετώπιση- Στάση αναμονής)
Η επιλογή αυτή έχει 50% επιτυχία και μπορεί να διαρκέσει η αιμορραγία έως 3 εβδομάδες. Η ποσότητά της μπορεί να είναι μεγάλη και να συνοδεύεται με κράμπες. Σε σοβαρή αιμορραγία μερικές φορές χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Μετά το τέλος της αιμορραγίας θα χρειαστείτε υπερηχογραφικό έλεγχο περίπου 2 εβδομάδες αργότερα.
Εφόσον ξεκινήσει η αιμορραγία μαζί με τις κράμπες είναι πιθανόν να συμβεί η τελεία αποβολή και καλό είναι να γίνει τεστ κυήσεως 1 εβδομάδα μετά. Εάν είναι αρνητικό, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω, εάν όμως είναι θετικό θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε γιατρό.
Εάν η αιμορραγία δεν ξεκινήσει εντός 7-14 ημέρες ή εάν συνεχίζει ή γίνεται σοβαρότερη, θα χρειαστεί να κάνετε νέο υπερηχογραφικό έλεγχο και πιθανόν να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική απόξεση. -
Φαρμακευτική αντιμετώπιση της αποβολής
Η επιτυχία της είναι 85% και με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε την αναισθησία και τη βίαιη διαστολή του τραχήλου.
Η χορήγηση του σκευάσματος μιφεπρεστόνης και 36 ώρες μετά μισοπροστόλης, διακολπικώς ή από του στόματος, βοηθούν τη φαρμακευτική διαστολή του τραχήλου, ώστε τα υπολείμματα να αποβληθούν. Ο απαιτούμενος χρόνος είναι 6-8 ώρες και συνοδεύεται από αιμορραγία και έντονο πόνο όπως της περιόδου. Μπορείτε να λάβετε για το λόγο αυτό κάποιο παυσίπονο, ενώ μπορεί να εμφανιστούν διάρροια και εμετοί και ίσως ρίγος.
Εάν η αιμορραγία δεν ξεκινήσει εντός 24ώρου θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Μετά τη θεραπεία θα πρέπει να γίνει υπερηχογραφικός έλεγχος ή να γίνει τεστ κυήσεως 3 εβδομάδες αργότερα. Η αιμορραγία μπορεί να συνεχιστεί για 3 εβδομάδες, ενώ εάν είναι σοβαρή θα χρειαστεί να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Σε αποτυχία της φαρμακευτικής αντιμετώπισης θα πρέπει να υποβληθείτε σε χειρουργική απόξεση. -
Χειρουργική αντιμετώπιση της αποβολής
Μπορεί να γίνει υπό γενική (προτιμάται) ή τοπική αναισθησία. Η επιτυχία της είναι 95%. Πριν από την επέμβαση μπορεί να γίνει φαρμακευτική προετοιμασία του τραχήλου, ώστε να γίνει πιο μαλακός στη διαδικασία της διαστολής του από το γιατρό. Ακολουθεί η εκκένωση της μήτρας.
Η χειρουργική αντιμετώπιση πρέπει να γίνει εντός μερικών ημερών, αλλά όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά εάν:
• Αιμορραγείτε σοβαρά
• Υπάρχουν σημεία λοίμωξης
• Απέτυχε η φαρμακευτική αντιμετώπιση
Η επέμβαση είναι ασφαλής, αλλά υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών όπως σοβαρή αιμορραγία, μόλυνση ή βλάβη στη μήτρα. Ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι ο ίδιος τόσο στη φαρμακευτική, όσο στη χειρουργική αντιμετώπιση της αποβολής.
Οι ιστοί που θα αφαιρεθούν κατά τη χειρουργική αντιμετώπιση της αποβολής, μπορεί να σταλούν για ιστοπαθολογική εξέταση, εφόσον υπάρχει υπόνοια για έκτοπη κύηση, ή μύλη κύηση.
-
Τι γίνεται μετά
Θα πρέπει για ένα χρονικό διάστημα 1-2 εβδομάδων να αναμένετε κολπική αιμορραγία. Μπορεί να μοιάζει με μια μεγάλη έμμηνο ρύση 1ης ημέρας η οποία λιγοστεύει με τις ημέρες και τελικά γίνεται καφέ χρώματος. Καλό είναι να χρησιμοποιείται σερβιέτες και όχι ταμπόν που αυξάνουν το κίνδυνο μόλυνσης.
Εάν έχετε κανονική περίοδο θα αναμένετε την επόμενη σε 4-6 εβδομάδες. Βέβαια θα προηγηθεί ωορρηξία, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτική για να αποφύγετε αμέσως μια νέα κύηση, ανάλογα με τις συστάσεις του γιατρού σας. -
Αδιαθεσία
Θα πρέπει να περιμένετε μερικές κράμπες χαμηλά στην κοιλιά που θα γίνονται ηπιότερες τις επόμενες ημέρες. Εάν δεν αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
-
Μεγάλη και παρατεταμένη περίοδος, δύσοσμη κολπική έκκριση, κοιλιακός πόνος
Εάν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα ή και πυρετό με συμπτώματα γρίπης μπορεί να έχετε λοίμωξη της μήτρας (ενδομητρίτιδα). Συμβαίνει 2-3/100 γυναίκες και απαιτεί αντιβιοτική αγωγή.
-
Αύξηση του κοιλιακού άλγους και αδιαθεσία
Εάν υπάρχει και πυρετός με απώλεια όρεξης, αυτό μπορεί να οφείλεται σε βλάβη της μήτρας κατά την επέμβαση και απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.
-
Επιστροφή στην εργασία – Συμβουλευτική
Το πότε θα επιστρέψετε στην εργασία σας εξαρτάται από το πως αισθάνεστε. Καλό είναι να ξεκουραστείτε μερικές ημέρες πριν ξεκινήσετε την καθημερινότητά σας, αλλά ακόμη και η επιστροφή σε μια ή δυο ημέρες δεν προκαλεί κακό στον οργανισμό σας. Οι περισσότερες επιστρέφουν σε 1 εβδομάδα. Οι σεξουαλικές επαφές επιτρέπονται όταν σταματήσει αιμορραγία και οι κοιλιακοί πόνοι. Η επόμενη κύηση μπορεί να επιτευχθεί ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι επειδή είχατε μια αποβολή, δεν έχετε αυξημένο κίνδυνο για μια επόμενη. Ωστόσο, εάν ακολουθήσει μια ακόμη, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί μήπως υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που τις προκάλεσε.
Καλό είναι να λάβετε πριν την επόμενη κύηση 400μg φυλλικού οξέος έως τουλάχιστον και τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης, να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, να σταματήστε να καπνίζετε και να μην πίνετε αλκοόλ, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών.